Hoe vind je de juiste toon in tekst?


Als copywriter ben ik dagelijks op zoek naar de juiste toon voor de doelgroepen van ondernemers en organisaties. Omdat het bij tekstschrijven primair hierom draait, koos ik veertien jaar geleden De Juiste Toon als mijn bedrijfsnaam. En nog steeds ben ik blij met deze naam. Want de juiste tone-of-voice vinden in tekst blijft een uitdaging. Wat is de juiste toon nu eigenlijk precies? En belangrijker, hoe vind je de juiste toon in je teksten? Ik geef je graag drie praktische schrijftips om je doelgroep écht aan te spreken in je communicatie.

Schrijf spreektaal voor de juiste toon

De juiste toon bestaat uit de toon in je tekst waardoor je doelgroep zich voelt aangesproken, maar ook uit je persoonlijkheid. Voor veel mensen is het moeilijk de juiste toon in hun teksten te vinden. Als we schrijven gebruiken we vaak ingewikkelde zinsconstructies en plechtige woorden. Omdat we hebben geleerd dat schrijftaal iets anders is dan spreektaal. Maar juist dan ervaart je lezer een tekst als minder persoonlijk. Stel je daarom een gesprek voor en schrijf zoals je het de ander zou vertellen.

Praat met je lezer in je eigen woorden

Schrijf zoals je met je lezer praat. Jij bepaalt namelijk zelf de juiste toon met jouw persoonlijke stijl. Schrijf daarom ook als jezelf. Zoals je het zou zeggen in je eigen woorden. Want alleen dan vind je de juiste toon of jouw eigen toon. Het gaat erom dat de tekst je unieke persoonlijkheid of die van je organisatie weerspiegelt. En dat je je goed in de lezer kunt verplaatsen door zijn vragen op voorhand te beantwoorden. Spreek hem daarom direct aan met ‘je’ of ‘u’, doe een suggestie of stel een vraag.

Maak het persoonlijk en toon je ware ik

Het belangrijkste advies om de juiste toon in jouw teksten te krijgen is dus vooral laat je ware ik zien. Zonder jezelf mooier voor te doen dan je bent. Zodat de lezer de kans krijgt je beter te leren kennen en je te vertrouwen. Want je communiceert pas effectief en geloofwaardig als je doelgroep ook écht voelt dat je hem volledig begrijpt. Weet je die juiste snaar te raken, dan gaan er nieuwe deuren voor je open.

Leyla